Borówka Czarna- (Vaccinium Myrtillus)

Jagoda czarna znana również jako borówka jest rośliną mocno rozpowszechnioną na świecie, rośnie również w polskich lasach. Przez stulecia zyskała spore uznanie dzięki swoim leczniczym właściwościom. Wraz z borówką amerykańską stosowana jest również w leczeniu chorób nowotworowych. Owoce jagody zawierają cały szereg cennych substancji, m.in. garbniki, karotenoidy, mieszaninę antocyjanów, malwidyny, cyjanidyny, peonidyny, witaminy C, A oraz witaminy z grupy B.
Owoce borówki posiadają silne działanie przeciwbakteryjne, a dzięki zawartości flawonoidów również moczopędne. Zapobiega powstawaniu nowotworów, stosowana jest również w leczeniu raka, szczególnie jelita grubego. Posiada cenne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jagoda ceniona jest też poprzez właściwości odmładzające, które osiąga usuwając szkodliwe związki z organizmu.

Przez wiele lat stosowana była w leczeniu cukrzycy, głównie ze względu na niwelowanie jej uciążliwych objawów. Pomaga w leczeniu zaburzeń mikrokrążenia w oku występującego często u osób cierpiących na tę chorobę. Znane jest również jej zbawienne działanie na narząd wzroku u osób niedowidzących w słabym oświetleniu lub o zmroku (uszczelnia naczynia kapilarne). Jednocześnie jest też wsparciem dla naszego serca, ponieważ wzmacnia naczynia włosowate, co skutkuje poprawą zdrowia szczególnie u osób z wysokim cholesterolem.

Wybrane przykłady korzystnego wpływu jagody czarnej (borówki) na nasz organizm:

  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające,
  • Działanie przeciwzapalne oraz przeciw-pasożytnicze,
  • Skutecznie niweluje zaparcia oraz niweluje objawy biegunek,
  • Zażywana profilaktycznie działa przeciw nowotworowo
  • Pomaga w leczeniu i zwalczaniu rozwiniętych nowotworów