Głóg – (Crataegus Oxyacantha)

Zdrowotne właściwości kwiatów i owoców głogu od lat znane są również Polakom. Ten pospolicie występujący w Europie, Azji oraz Afryce krzew, od dawna wykorzystywany jest w leczeniu chorób serca. Krzepiące działanie głogu polega na wzmocnieniu skurczy mięśnia sercowego, dzięki czemu może pracować on wolniej oraz wydajniej. Zmniejsza również krzepliwość krwi co dobroczynnie wpływa na całą pracę układu sercowego.
Bardziej ekonomiczna i wydajna praca mięśnia sercowego eliminuje również wiele dolegliwości: depresję, złe samopoczucie psychiczne i fizyczne. Podczas długotrwałego zastosowania stwierdzono też działanie przeciwmiażdżycowe, a także zmniejszenie bólu stawów i mięśni. Udowodniono też korzystny wpływ preparatów głogu u osób cierpiących na arytmię.

Działanie antyoksydacyjne głogu powoduje wyeliminowanie wolnych rodników z krwi, w tym szkodliwych lipidów (cholesterolu). Wraz z polepszeniem się pracy serca całkowicie lub znacznie zanikną bolesne objawy związane z chorobami serca, w tym uciążliwe uczucie duszności.

Zmniejszenie krzepliwości krwi zmniejsza ryzyko zatorów oraz udarów. Dodatkowo rozkurczające działanie na naczynia krwionośne mięśni gładkich zwiększa przepływ krwi poprzez zmniejszenie oporu naczyniowego. Efektem jest również obniżenie ciśnienia, co jest niezwykle istotne u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze krwi.

Głóg jest idealnym zastosowaniem dla osób starszych, ale również dla młodych osób, które są narażone na stres.

Wybrane przykłady zastosowania głogu:

  • Nadciśnienie tętnicze krwi,
  • Zaburzenia rytmu serca (np. arytmia),
  • Osłabione serce w wyniku infekcji lub zawału,
  • Działanie moczopędne i rozkurczowe.