Papryka Ostra- (Capsicum Frutescens)

Papryka ostra, niegdyś posądzana o szkodliwe działanie (ze względu na jej smak), już dawno została zrehabilitowana i z powodzeniem jest stosowana w medycynie naturalnej. Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że papryka jest bardzo bogatym źródłem witaminy C (dwukrotnie większym niż cytryna). Oprócz niej posiada też witaminy: E, PP, B1, B2 i B6 oraz minerały: potas, żelazo, magnez i mangan. Jej spożywanie pomaga też utrzymać układ pokarmowy w dobrej formie.
Jak działa ostra papryka? Zawiera alkaloid kapsaicynę, która podnosi metabolizm, a więc pozwala na szybszą przemianę materii. Lepsze trawienie, to również lepsze wchłanianie wartości odżywczych z pokarmów.

Badania dowiodły, że kapsaicyna stosowana wewnętrznie leczy organizm z nowotworów. Cząsteczki zawarte w alkaloidzie gdy natrafią na komórki rakowe niszczą ich mitochondria, które odpowiadają za ich wzrost i rozmnażanie. Znane jest również dobroczynne działanie kapsaicyny na serce. Jak pomaga? Usuwa wolne rodniki z krwi, chroniąc tym samym nasz narząd przed uszkodzeniami.

Dodatkowo papryka ostra pomaga osobom cierpiącym na przewlekłe infekcje górnych dróg oddechowych, jest zalecana dla palaczy. Ponadto działa rozgrzewająco i poprawia nastrój poprzez produkcję endorfiny.

 

Wybrane przykłady działania ostrej papryki:

  • Zwiększenie energii i poprawa nastroju,
  • Reguluje i wspomaga trawienie,
  • Niszczy komórki nowotworowe,
  • Chroni serce i wzmacnia wytrzymałość.
  • Dostarcza witaminy i minerały.